Akdeniz Bölgesi “Ezanı Güzel Okuma Yarışması”nda Osmaniye Birinci oldu
Osmaniye Merkez Envar-ül Hamit Camii Müezzin Kayyımı Yunus Önat birinci olurken, Kilis’ten katılan Ömer Faruk Avcı ikinci, Kahramanmaraş’tan katılan Fatih Hasanoğulları üçüncü, Mersin’den katılan Mahmut Turan dördüncü ve Adana’dan katılan Ahmet Çoban beşinci oldu.
Cami mûsikîsi içinde ezan, salâ ve kâmetin önemli bir yeri vardır. Özellikle beş vakit okunan ezanın güzel nağmelerle okunması inançların kuvvetlendirilmesine katkıda bulunur. Toplumsal birliktelik, dayanışma, kaynaşma ve bütünleşmeyi güçlendirir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’mızca düzenlenen “Ezanı Güzel Okuma Yarışması” Akdeniz bölge finali, İl Müftülüğümüzün ev sahipliğinde Osmaniye’de gerçekleştirildi.
2021 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticileri arasında gerçekleştirilen yarışma İlimiz Zafer Cami’nde yapıldı.
Osmaniye İl Müftü Vekili Muhammed Değirmenci, İl Müftü Yardımcısı Alaaddin Hançer, Sumbas İlçe Müftüsü İbrahim Akyüz, Vaiz Recep Alkan ve Zafer Cami İmam Hatibi Mahmut Durmuş’un jüri olarak görev yaptığı yarışmada;
Osmaniye Merkez Envar-ül Hamit Camii Müezzin Kayyımı Yunus Önat birinci olurken, Kilis’ten katılan Ömer Faruk Avcı ikinci, Kahramanmaraş’tan katılan Fatih Hasanoğulları üçüncü, Mersin’den katılan Mahmut Turan dördüncü ve Adana’dan katılan Ahmet Çoban beşinci oldu.
Yarışma sonunda İl Müftü Vekili Muhammed Değirmenci yarışmaya katılım gösteren ve derece giren tüm Hocalarımıza teşekkür etti. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri jüri üyeleri tarafından takdim edildi.
EZAN OKUMANIN FAZİLETİ
Ezan İslâm’ın şiarı, parolasıdır. Onu mümkün olduğu kadar en yüksek ve gür sesle duyurmak gerekir. Bu sebeple müezzinin gür, güzel ve yanık sesli olması müstehap kabul edilmiştir.
Abdullah İbni Abdurrahman İbni Ebû Sa‘saa’dan rivayet edildiğine göre, Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh ona şöyle dedi:
“Ben senin koyunu ve kır hayatını sevdiğini görüyorum. Koyunlar arasında veya kırda iken, namaz için ezan okuduğunda sesini iyice yükselt. Çünkü müezzinin sesinin ulaştığı yere kadarki alanda olup da onu işiten cin, insan ve her varlık, kıyamet gününde ezan okuyanın lehine şahitlik yaparlar.”
Ebû Saîd: Ben bunu Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den işittim, dedi.
GÜZEL VE GÜR SESLİ MÜEZZİNLER EZAN OKUMALI
İmâm Nevevî’nin bildirdiğine göre, biri güzel sesli olup ezan okumak için ücret isteyen, diğeri çirkin sesli fakat ücret istemeyen iki kişiden müezzinlik için hangisinin seçileceği hususunda iki görüş vardır. Ama bu görüşlerin tercih edileni ve esas görüş diye nitelendirileni, güzel sesli olana ücret verilmek suretiyle tercih edilmesidir.
Bu konu her dönemde üzerinde durulan ve durulması gereken ciddî işlerden biridir. Her camiye, her mescide, her köye istenilen evsafta müezzin bulma imkânı olmayacağını herkes kabul eder. Fakat özellikle büyük şehirlerimizin selâtin camileri başta olmak üzere, sırayla diğer camilerimize güzel ve gür sesli, duyanları etkileyici müezzinler yetiştirmeyi, öncelikle ilgili teşkilâtlar, dîni nitelikli vakıflar, İmam-Hatip liseleri, Kur’an kursları ve hatta İlahiyat fakülteleri kendilerine bir görev kabul etmelidir. Günümüzde bunun ne kadar büyük bir gereklilik olduğunu hepimiz yakînen müşâhede etmekteyiz.
EZANI GÜZEL OKUMANIN ÖNEMİ
İyi bir müezzinin cemaatsiz camiyi cemaatle doldurduğu, çirkin sesli birinin de cemaati dağıttığı bilinen ve görülen gerçeklerdir. İslâm’dan tamamen habersiz olduğu halde, anlamını da bilmeden çok güzel okuyan birinden Kur’an dinleyerek veya nitelikli bir müezzinden ezan dinleyerek İslâm’ı seçen ve ebedî cehennemden kurtulan insanlar görüyoruz. Bundan daha büyük bir hayır olabilir mi?
Anadolumuzun pek çok köyünde, o köyün en güzel sesli insanlarına ezan okuttuklarını bilmeyenimiz yoktur. Bu çok önemli ve isabetli bir tercihtir. https://www.islamveihsan.com/
Hasan KILIÇ