BAŞARI İLE DÖNEN JUDOCULARIMIZI AYAKTA YÜREKTEN ALKIŞLIYORUZ
Osmaniye Adına turnuvaya katılan Judo takımı Sporcuları Ümitler Kategorisinde 81 kg Selahattin ELBAŞ 1. +90 kg Emrullah KÜPELİ 3., Yıldızlar Kategorisinde ise 48 kg Cennet Esma DEMİR 1., 36 kg Fatma Şeyma AVCI 2. , 34 kg Efe DİKİCİ 3. Ve +66 kg Ahmet TALAN da 3. Oldular.
Judo, tüm dünyanın en çok tercih edilen dövüş sporlarındandır. Güç, dayanıklılık, istek, sabır ve taktik gerektirir. Judo yapan her insan kendisine birtakım şeyler katar, ufkunu genişletir. Faydalar fiziksel olduğu kadar sosyal ve psikolojik tabanlı da olabilir.
Gelişmekte Olan Spor Federasyonları tarafından organize edilen Kuraş Türkiye Şampiyonası, Elazığ’ın ev sahipliğinde yapıldı.
Yakup Kılıç Spor Salonunda düzenlenen Turnuvaya 51 farklı ildenyıldızlar ve ümitler kategorilerinde yaklaşık 499 sporcu katılım sağladı.
Osmaniye İlimiz Adına turnuvaya katılan Judo takımı Sporcuları Ümitler Kategorisinde 81 kg Selahattin ELBAŞ 1. +90 kg Emrullah KÜPELİ 3. Yıldızlar Kategorisinde ise 48 kg Cennet Esma DEMİR 1. 36 kg Fatma Şeyma AVCI 2. 34 kg Efe DİKİCİ 3. +66 kg Ahmet TALAN3. Olarak derece elde etti.
JUDO SPORUNU TANIYALIM
İlk olarak, judonun sağlığa yararları saymakla bitmez. Judo, bireyin formunu korumasını, fazla kilolarını vermesini, kas hacmini artırmasını, fiziksel anlamda güçlenmesini sağlar. Judoya başlayan kişi ilk önce nasıl güvenli bir şekilde düşebileceğini öğrenir. Tabi ki de bunun amacı düşüşlerde yara almamak ve hızlıca tekrar ayağa kalkabilmektir. Bunu günlük hayatta uygulamak bir sürü olası kazanın önlenmesini sağlayabilmektedir. Diğer bir bakış açısı da, savunmadır. Judoda birey kendini nasıl savunması gerektiğini öğrenir ve diğer sporlardan farklı olarak bunu arkadaşça bir seviyede yapmayı önde tutar. Yani birey kendini kontrollü bir şekilde savunmayı öğrenir. Böylece, kendine güveni artar ve bazı durumların altından kalkabilir.
Judo, titizlikle yapılması gereken ve zorlu bir fiziksel aktivitedir. Tekniklerin uygulanması, insanların güç, esneklik, çeviklik, hız, dinamik ve statik denge ve dayanıklılığın geliştirilmesi gibi çeşitli şekillerde fiziksel yararlar sağlamalarına yardımcı olur. Aktif saldırı savunmayı, tepki verme süresi ise koordinasyonunuzu ve fiziksel özgüveninizi geliştirmeye yardımcı olur. Judo öğrencileri, bu uygulamalar sayesinde fiziksel olarak daha güçlü ve daha hızlı hale gelirler.
Judo ayaktan atış, yerde mücadele ve vuruş teknikleri olmak üzere, üç büyük grupta toplanır. Ayaktan atış teknikleri; elle, kalça ile ve ayakla olmak üzere üç kısma ayrılır. Bunun yanı sıra, kendinizi yere atarak yapabileceğiniz teknikler de vardır. Ayaktan atış teknikleri 40 adettir. 65 adet olan yer teknikleri içinde ise hareketsiz bırakma, boyun ve kol kilidi teknikleri bulunur. Ate Waza ismi verilen vuruş teknikleri içinde de aşağı yukarı karate bünyesinde yer alan hemen hemen tüm vuruşlar yer alır.
Bu son bölüm, yarışmalarda kullanılmamaktadır. Judo’nun kendini koruma kısmında ele alınır. Karate bünyesinde yer alan hareketleri barındırdığı gibi Aikido’nun tüm duruş, tutuş, vücut dönüşü ve atışları da Judo’da yer alır. Ayrıca Jui Jutsu, Judo’nun bir nevi ilkel şekli olup, özellikle silahlı kuvvetler ve emniyet güçleri bünyesinde göğüs göğüse mücadelede uygulanmaktadır.
JUDO NASIL YAPILIR?
Judo genelde 8-10 m2 olan kare bir alanda yapılır. 3-4 m2lik koruyucu döşemeler ile zemin kaplanır ve böylece zemin hazır hale gelir. Sporcular hareketlere ve tepkilere dayanıklı üniformalarını giyerler.
Farklı anlamlara gelen kuşaklar (kemerler) bele sarılır. Bu spordaki temel amaç rakibe üstünlük sağlamaktır. Dolayısıyla rakip, omuz ve bel kısmından kavranarak yere düşürülmeye çalışılır.
Her ne kadar güreşe benzer yanları olsa da aslında önemli farklar vardır. Burada temel amaç rakipten gelecek hareketlere uyum sağlamak ve buna göre pozisyon alarak cevap vermektir.
Hasan KILIÇ