Genel

BAŞKAN DAŞÖZ’DEN YÜZME BİLMEYENLERE MÜJDE

Osmaniye’nin Toprakkale ilçe Belediye Başkanı  Av. Mehmet DAŞÖZ, uygulamaya koydukları “Yüzme Bilmeyen kalmasın” projesi ile ilgili ilçede yüzme bilmeyen kimsenin kalmayacağını söyledi.

Başkan Daşöz, Toprakkale Belediyesi ile Osmaniye  İl  Gençlik Spor Müdürlüğü ile işbirliği ile “YÜZME BİLMEYEN KALMASIN” projesi uygulanacağını ve 7’den 70’e herkese ücretsiz yüzme kursu vereceklerini söyledi. 

Başvuruların Toprakkale Belediyesine yapılacağını belirten Başkan Daşöz, yüzme kursunun uygulamalı olarak Tosyalı Yüzme Havuzunda verileceğini söyledi.Kursun ücretsiz olduğuna dikkati çeken Daşöz, “Yüzme bilmeyen kimse kalmasın. Yüzme öğrenmek isteyen 7’den 70’e herkesi bu projeden faydalanmaya davet ediyorum” dedi.

YÜZME SPORUNUN ÖNEMİ 

Yüzme, olimpik bir spor dalı olmasının yanında insan hayatını kurtaran önemli bir beceridir. Bir çok eklem, kas ve kemik rahatsızlığında rehabilite edici bir yanı olmakla birlikte kalp dolaşımı,, solunum yolu veya psikolojik rahatsızlıklarda da önleyici olarak rol alır.

YÜZEBİLMEK VE SPOR OLARAK YÜZMEK FARKLI ŞEYLERDİR

Öncelikle, her insan dünyaya geldiği andan itibaren hayatını kurtaracak kadar yüzme öğrenmelidir. Bu anlamda bebek yüzme kursları, çocukların yaşam alanları içerisinde havuz gibi su dolu alanlar varsa çok önemli bir yere sahip oluyor. Yaşam alanları içinde havuz gibi su dolu alanlar olmasa bile yaz tatillerinde kaşla göz arasında olabilecek bir kazayı önleme açısından da yüzmenin öğrenilmesi son derece önemlidir. Bebek yüzme kursları son dönemde büyük şehirlerde çoğalmaya başladı. Ancak bir çok kentte, özellikle yaz aylarında hala birçok su kazası meydana geliyor. Bu yüzden her çocuğun en erken yaşta yüzme öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ebeveynler tarafından yüzme öğretilmesi oldukça riskli bir durum çünkü yapılan basit bir yanlış çocukların sudan korkmasına neden oluyor. Bu da yüzme öğrenme süresini çok uzatıyor. Ebeveynlere tavsiyem; duşta çocukların gönüllerince oynamasına izin vermeliler ve banya yaptırırken çocukların kendi yüzlerini kendilerinin yıkamaları konusunda teşvik edici olmalılar. Yalnız, çocukların ağzına, burnuna, gözüne su kaçmamasına dikkat etmeliler çünkü böyle durumlar çocukların su korkusu yaşamalarına neden oluyor.

İkinci olarak, yetişkinlik döneminde ortaya çıkan fıtıklar, postür problemleri gibi bir çok rahatsızlıkta doktorlar derhal yüzme öneriyorlar ama yüzme bilmeyen bir yetişkinin iyi derecede yüzebilmesi aşağı yukarı 6 ayı buluyor. Bu yüzden yüzmenin asıl faydasını 6 aydan sonra görmeye başlıyorlar. Oysaki yüzme bilen insanlar böyle bir yönlendirme ile yüzmeye başladığında yüzmenin faydasını ilk günden itibaren görmeye başlıyor. Sonuçta yüzme bilmek, okuma yazma bilmek kadar çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.

Yüzme sporu ise bunların dışında, ileri düzey tekniklerle ve antrenmanlarla yapılan olimpik bir spor dalıdır. Oldukça zorlu ve zaman alan antrenmanlar içeren bir performans sporudur. Yüzücü olmak kolay değildir. En yetenekli bir yüzücü bile çalışmazsa kazanamaz. Sadece yetenek yüzme sporunda işe yaramaz, aynı zamanda çok fazla çalışmak gerekir.

TEKNİK ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR

Yüzme sporu bir beceri olarak oldukça çeşitlidir. Her yüzücüye uygun olan bir yüzme tekniği ve aynı zamanda her yüzücünün bir yüzme mesafesi vardır. Farklı yüzme teknikleri ile havuzlarda kısa – orta – uzun mesafe yarışmaları, aynı zamanda açık suda yani denizlerde yarışı yapılıyor.
Yüzme sporunda bir sporda olan nerdeyse tüm parametreler vardır. İyi tekniğe sahip olmak, iyi kondisyon, iyi güç üretmek, reaksiyon zamanı, nefes gibi birçok parametre vardır. Her yüzücünün kendine has iyi bir stili olmalıdır. Ama diğer parametreleri de mutlaka geliştirmelidir. Neticede tüm yarışmaları sadece tekniği en iyi olan değil, hem tekniği iyi olan, hem kondisyonu iyi olan, hem reaksiyon zamanı iyi olan yüzücüler kazanır. O yüzden tekniğe çok önem verilmeli fakat sadece teknikle yüzülmemeli geniş bakış açısıyla antrenmanlar yapmalıdır.

Hasan KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.