Genel

BAŞKAN İSMET TOPAL,  BAL FİYATLARINI AÇIKLADI

Halkın  alım gücünü düşünerek, şeker vermeyen kaliteli SÜZME  ve PETEKLİ BAL’ın 1.Kg. nın en az 300.TL. ile 400. TL arasında Çember veya çıtalı KARAKOVAN  BALI’nın 1 Kg.nın  400.TL ile 500.Tl. arasında satılması belirlendi.

          Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Derneği (THAD) Başkanı İsmet TOPAL,  Dernek binasında 04.08.2023 Tarihinde Cuma  günü saat: 20.30 da yönetim kurulu üyeleri ile birlikte  yaptığı basın toplantısında;  “Dernek yönetimi olarak, bal üreticilerimizin, bal fiyatları ile ilgili beklentileri yapmış olduğumuz çalışma ve araştırma sonucunda açıklayacağımız bal fiyatlarının Ülkemize  ilçemize bal üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

          Konuyla ilgili açıklamasında  Başkan  İsmet TOPAL: “Buradan, bütün Vatandaşlarımıza sesleniyorum; Bu yıl yönetim olarak ve arıcılarımızla yaptığımız, toplantılar, çalışma, araştırma ve maliyet hesaplamasında tüketicilerimizi nde alım gücünü düşünerek, şeker vermeyen kaliteli SÜZME  ve PETEKLİ BAL’ın 1.Kg. nın en az 300.TL. ile 400. TL arasında Çember veya çıtalı KARAKOVAN  BALI’nın 1 Kg.nın  400.TL ile 500.Tl. arasında satılması belirlenmiştir. Bizim amacımız, Bütün insanlarımıza sağlıklı kaliteli bal üreterek tüketicilerimize sağlıklı kaliteli bal yedirmektir” dedi.

BALIN FAYDALARI

Bal, arılar tarafından çiçekli bitkiler kullanılarak üretilen tatlı bir besindir. Arıların bulunduğu alana, mevsime, faydalandığı çiçek türüne göre çeşitleri değişiklik gösterir. Yaklaşık 320 farklı bal çeşidi bulunur. Açık renkli bal çeşidi hafif bir tada sahipken avokado, portakal çiçeği ve okaliptüs gibi bal çeşitleri orta aromalı olarak bilinir. Bal, içerisinde vitamin, mineral, amino asit, demir, çinko ve antioksidan barındırır. Doğal bir tatlandırıcı olmasıyla bilinen bal, antioksidan ve antibakteriyel olarak da tercih edilmektedir.

BALIN BESİN DEĞERİ

Bal içerisinde bulunan ana besinler glikoz ve fruktoz şeklindedir. Sağlığa faydalı olacak vitamin, protein, mineral ve enzim içerir. 20 gramlık bir balda şu besin değerleri yer alır:

  • Kalori: 58
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidrat: 15.3 gram
  • Fruktoz: 8.4 gram
  • Glikoz: 6.9 gram
  • Protein: 0,08 gram
  • Su: 3,5 gram

Bal Nasıl Oluşur?

Bal arıları, gezinerek topladıkları çiçek nektarlarını kovanlarına taşırlar. Getirilen sıvıyı şurup haline dönüştüren işçi arılar petekte balı depolarlar. Petekler altıgen şeklinde kalıplaşmış balmumundan oluşur. İşçi arılar, nemi buharlaştırmak ve balı daha dayanıklı hale getirmek için kanat çırparlar. Petekten arıyı almak isteyen arıcılar, balı çıkarmak için farklı yöntemler kullanmaktadır. Bazı yöntemler sayesinde balmumu petekleri korunurken bazı yöntemlerde balı çıkarmak için mum eritilir.

Balın Faydaları Nelerdir?

İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir.  Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır. Balın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Vücudu iltihaptan korur

Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.

Öksürüğü önler

Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur.

Hafızayı güçlendirir

Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önlerGastrointestinal hastalıkları hafifletir

Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.

Sofra şekeri yerine bal tercih edilir mi?

Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır. Bunun yanında kötü LDL kolesterolü ve vücuttaki iltihabı da azaltmaya yardımcı olur. Fazla tüketim yapılırsa bal, kan şekerini yükseltebilir fakat bu sofra şekerinin yarattığı etkiden daha az olmaktadır. Sofra şekeri kadar etkileri olmasa da diyabeti olan kişilerin bal tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir. Piyasadaki normal şurupla karıştırılmış ve şeker oranı yüksek bal ürünlerine dikkat ederek doğal bal tercih etmek oldukça önemlidir.

Balın yan etkileri nelerdir?

Bal, öksürüğü önleyerek sıklıkla doğal tatlandırıcı yerine kullanılmaktadır. Bazı kişiler arı polenine ve balın içeriğindeki bileşenlere karşı hassasiyet gösterebilir. Nadiren görülüyor olsa da arı poleni alerjisi ciddi etkilere ve ölümcül yan etkilere sebep olabilir. Bal alerjisi şu semptomlarla ortaya çıkar:

  • Midede bulantı
  • Kilo kaybı
  • Astım semptomları
  • Bayılma
  • Kalp ritim düzensizliği
  •  Aşırı terleme

Bal tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışarak bal ve arı polenine karşı alerjiniz olup olmadığını kontrol ettiriniz.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

https://www.memorial.com.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.