Genel

ÇİFTÇİ MISIRDA İYİ BİR FİYAT BEKLİYOR

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Zir.Müh. Bahadır SEZGİN,

Çiftçilerimiz ürünü zorlu mücadeleler ile hasat dönemine hazırlarken, hasat edilmeye başlanılan Mısır ürününün, para edip etmeyeceğini kaygı etmektedir^dedi.

 Osmaniye Ziraat Odası Salonunda düzenlenen Ziraat odaları il koordinasyon kurulu toplantısında basın açıklaması yapan  Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, şunları söyledi:

“Sayın Ziraat Odası başkanlarım, kıymetli yönetim kurulu ve meclis üyelerimiz,çok değerli çiftçi kardeşlerim ve basınımızın güzide temsilcileri, hepinize bu önemli toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum.

Burada toplanma nedenimiz malum, ilimizde hasadına başlanan mısır konusunda, yaşanan belirsizlik ve sorunlarla ilgili, çiftçilerimizin talep ve beklentilerini dile getirmek, İlgili makamlara ulaştırmaktır. Tekrar katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

İlimiz ve bölgemizde, çiftçilerimizin yoğun olarak üretimini yaptığı mısır bitkisi; her hasat döneminde olduğu gibi, bu sezonda da dolu,sel ve sıcaklık gibi bazı doğal afetlere maruz kalmıştır. Üretim sezonu boyunca fark edilmeyen, bu doğal afet zararı hasatta verim kaybı ile ortaya çıkmaktadır.

Mısırın Tozlaşma dönemine denk gelen bu doğal afetler, mısır koçanlarında %25-30 oranında dane noksanlığına yol açmıştır. Buda %25-30 verim eksikliği anlamına gelmektedir.

Çiftçilerimiz ürünü zorlu mücadeleler ile hasat dönemine hazırlarken, hasat edilmeye başlanılan Mısır ürününün, para edip etmeyeceğini kaygı etmektedir.

Piyasada oluşan fiyat belirsizliği, geçmiş yıllarda da çiftçimizi zor durumda bırakmış ve ürünlerini zararına satmak zorunda kalmışlardır.

Önceki yıllarda yaşanmış olan mağduriyetler ile tekrar karşılaşmak istemeyen çiftçilerimiz, bir an önce Mısır fiyatlarının açıklanmasını beklemektedir.

2022 yılında Mısır bitkisinin Açıklanan müdahale alım fiyatı 5,70 kr ‘tur. Serbest piyasada ise 5,30 kr fiyata satılmıştır.

Çiftçilerimiz için en fazla maliyeti mazot, gübre ve sulama suyu oluşturmaktadır.

2022 yılı ağustos ayında mazot fiyatı 26 tl, üre gübre 13,00 tl,20/20 gübre ise 11,00 tl iken, bugün için ise mazot 39 tl, üre gübre 16,00tl,20/20 gübre ise 12,00 tl dir.Sulama suyu maliyetlerinde de ciddi artışlar olmuştur.

Son 2 ayda Özellikle mazot fiyatları %100 oranında artmıştır.Çiftçilerimize verilen mazot desteğininde %100 oranında artırılmasını talep ediyoruz.

Bu girdi artışları sonucunda çiftçilerimiz gerekli şekilde desteklenmez ise çiftçilerimiz yeni ürün sezonuna tarlasını hazırlamakta zorlanacaktır.

Ekim yapamaz hale gelecektir.

Burada size enterasan bir şeyden bahsetmek istiyorum.Devletin geçen dönem yaklaşık olarak verdiği destek 54 milyar liraydı.Bu durumda üreticinin ödediği mazot vergisi tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk gelmektedir.

Bu maliyet artışları karşısında, fındık ve çay da olduğu gibi Mısır fiyatlarının da enflasyon artışı oranında artırılmasını talep ediyoruz. Çiftçilerimiz eğer emeğinin karşılığını alamaz ise yeni sezona üretim yapamaz hale gelecektir.

Mısır hasadı başlamasına rağmen 2023 yılı müdahale alım fiyatı Henüz açıklanmamıştır.Mısır fiyatlarındaki belirsizlik çiftçilerimizi endişelendirmektedir. Bugün için mısırın tüccarda alım fiyatı 5,20 kr ‘tur.Yani 2023 yılı maliyetininde altında kalmıştır.

Buradan hareketle TMO depolarının her an alıma hazır tutulması, rutubet konusunda çiftçilerimizin geri çevrilmemesi ve girdi maliyetlerindeki bu yüksek artışlar göz önünde bulundurularak ve geç kalınmadan, iyi bir fiyat açıklanması Çiftçilerimizin beklentisidir.

Fiyat açıklaması, serbest piyasada giderek düşen mısır fiyatlarının düşüşünü durduracaktır.Zaten fiyatların açıklanmaması ve oluşan bu maliyet farkı nedeni ile, çiftçilerimiz iyice zor duruma düşmüştür.

Bu rakamlara verim kaybı da üst üste konulduğunda, mısır üreticisinin durumu çok açık bir şekilde ortadadır. Zaten girdi alış verişini peşin yapamayan ve bankalara, tüccarlara borcu olan çiftçilerimiz zor durumda kalmaktadır. Durum düşünülenden çok daha vahimdir.

Çiftçilerimizden her dönem, Bir karış bile toprağını boş bırakmadan, ekmesi istenilmektedir. Çiftçilerimiz bu talebi, hiçbir zaman geri çevirmemiş, her türlü doğal afete, pandemiye ve depreme rağmen o bir karışta olsa, toprağını ekmekten vazgeçmemiştir.

Yani çiftçimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Ve emeğinin karşılığında mahsulünün para etmesini istemektedir.

Buda Ülkemizdeki diğer, emeğinin karşılığını isteyen ve alan, tüm çalışanlar gibi Milletin gerçek efendisi olan, köylü ve çiftçilerimizin en doğal hakkıdır.

Genel Başkanımız Sayın Şemsi BAYRAKTAR bey de yaptığı basın toplantılarında çiftçilerimizin talep ve beklentilerini dile getirmiştir.Sayın Genel Başkanımıza Yapmış olduğu açıklamalar için teşekkür ederiz.

Sezgin, konuşmasını “Doğal afet, pandemi ve deprem gibi tüm zorlu şartlar altında tarlada kalarak üretimden vazgeçmeyen tüm çiftçilerimize, emeğinin karşılığını aldığı bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum” diyerek tamamladı.

HASAN KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.