Çukurova’nın Karacaoğlan ve Dadaloğlu’ndan Sonraki En Büyük Şairi “ MEHMET AVŞAR VE OSMANİYE” TANITILDI
Şair Tayyip Atmaca’nın ifadesi ile; Çukurova’nın Karacaoğlan ve Dadaloğlu’ndan
Sonraki EN BÜYÜK ŞAİRİ olan öğretmen şair Mehmet AVŞAR ile Osmaniye, bilimsel bir makale ile tanıtıldı.
Osmaniye 80.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mehmet Çetinkol, günümüzün önemli şairlerinden hemşehrimiz Mehmet Avşar’ı ve Osmaniye’yi bir makaleyle bilim ve edebiyat dünyasına tanıttı.
“MEHMET AVŞAR’IN ŞİİRLERİNDE OSMANİYE”
başlıklı çalışma, uluslararası hakemli bir dergi olan “Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları” dergisinin Ağustos 2021 tarihli 5. sayısında yayımlandı.Çetinkol, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti.
“Mehmet Avşar’ın Şiirlerinde Osmaniye” başlıklı çalışmamızda, “şehir-şiir-şair” ilişkisini farklı yönlerden ele alıp Mehmet Avşar ve Osmaniye özelinde ortaya koymaya çalıştık. Günümüzün önemli şairlerinden olan fakat mütevazılığından dolayı kendini saklayan Ulu Çınar Mehmet Avşar’ın akademik boyutta isminin bir kez daha anılmasından mutlu ve gururluyuz. Avşar Hoca’nın edebiyat ve kültür âleminde hak ettiği değeri bulacağına eminiz. Bu vesileyle “Şehitler Diyarı Osmaniye”nin de tanıtımına önemli bir katkı yapmış olduk. Başta Üstat Mehmet Avşar ve kıymetli hocam Prof. Dr. Cengiz Gökşen olmak üzere emeği geçen herkese müteşekkiriz. Okuyanı ve istifade edeni bol olsun.” dedi.
“Mehmet Avşar, 1941 yılında Osmaniye’nin Kırmacılı köyünde dünyaya gelmiştir. Ömrünün ilk yıllarını köyünde geçiren Avşar, altı yaşındayken ailesiyle Osmaniye’ye taşınır. Eğitim hayatına Osmaniye Güneysu İlkokulunda başlayan şair; orta ve lise eğitimini Adana İmam Hatip Okulunda, yükseköğrenimini ise Konya Yüksek İslam Enstitüsünde tamamlamıştır. Din dersleri öğretmeni olan Avşar; şairlik, sendikacılık, sporculuk, dergicilik gibi farklı yönleri de olan bir eğitimcidir. Bunların yanı sıra Avşar, yaşadığı Osmaniye şehrinde önemli bir kanaat önderidir. Avşar’ın Osmaniye’deki adı “Avşar Hoca”dır. Avşar Hoca; Millî Eğitim bünyesinde öğretmen ve yönetici sıfatıyla, Osmaniye şehrinin yanı sıra Şanlıurfa, Siirt ve Adana’da da görev yapmış ve 1992 yılında Osmaniye’de emekli olmuştur. Avşar Hoca hâlen memleketi Osmaniye’de yaşamaktadır.
Şiire ilkokul sıralarındayken başlayan Avşar’ın bu yöneliminde ailesinin ve yetiştiği çevredeki halk kültürünün önemli etkisi vardır. 1958’den bugüne dek Avşar’ın şiirleri, birçok dergide ve yerel gazetelerde yayımlanmıştır.
Avşar’ın bugüne kadar Çınarın Feryadı (1990), Dörtlükler (1997), Göççiçeği(1999) ve Gül Sevdası (2007) adlı dört şiir kitabı yayımlanmıştır. Bu dört kitaptaki şiirler ise Zamana Mühür Vurmak (2011) adlı güldestede tek çatıda toplanmıştır. Bu eserlerin yanında Avşar’ın sanatı, şiiri ve hatıratı üzerine yazılmış yazılardan oluşan Osmaniye’nin Ulu Çınarı Mehmet Avşar’a Armağan adlı kitap 2019’da yayımlanmıştır. Mehmet Avşar’la ilgili son ve en kapsamlı çalışma ise 2021 yılında Prof.Dr.Cengiz Gökşen ve Mehmet Çetinkol tarafından yayımlanan Mehmet Avşar/Hayatı, Sanatı ve Şiirleri adlı eserdir.”
Mehmet Avşar daha önce de bir makaleyle tanıtılmış, “Mehmet Avşar’ın Şiirlerinin Değerler Açısından İncelenmesi” adlı çalışma da “Çukurova Araştırmaları “adlı uluslararası hakemli derginin Mart 2021 sayısında yayımlanmıştı. Bu vesileyle hem önemli bir şairi hem de Osmaniye’mizi akademik ve bilimsel olarak tanıtanları ve emeği geçenleri gönülden kutluyor, başarılar diliyoruz.
Makaleler için aşağıdaki bağlantılar kullanılabilir:
- Çetinkol, M. (2021). Mehmet Avşar’ın Şiirlerinde Osmaniye. Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 5, 260-281. https://doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.972079
- Gökşen, C. ve Çetinkol, M. (2021). Mehmet Avşar’ın şiirlerinin değerler açısından incelenmesi. Çukurova Araştırmaları, 7(1), 25-49. DOI : 10.29228/cukar.48913
- Hasan KILIÇ