Genel

DİYABET FARKINDALIĞI KONULU KONFERANS BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Diyabet, yayılımının  çok geniş ve toplumu yakından ilgilendiren ve diğer hastalıklara da neden olan bir metobolik rahatsızlık olduğu için böyle bir farkındalık konferansı düzenlediklerini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, konuşmasında, “Pandemi sürecinde virüse karşı adeta sağlık komandoları gibi savaşan ve dünyaya örnek gösterilen sağlık çalışanlarının gösterdikleri gayret ve özverili çalışmaları dolayısıyla onları yürekten alkışlıyorum ve bu süreç içerisinde de hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarını da rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde Diyabet Farkındalığı başlıklı Konferans düzenlendi.

Düzenlenen Diyabet Farkındalığı başlıklı Konferansa Üniversite Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri  Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Derya Atik, Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik personeli ile çok sayıda Üniversite öğrencisi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta açılış konuşmasını Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç yaptı.

Diyabet, yayılımının  çok geniş ve toplumu yakından ilgilendiren ve diğer hastalıklara da neden olan bir metobolik rahatsızlık olduğu için böyle bir farkındalık konferansı düzenlediklerini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, konuşmasında, “Pandemi sürecinde virüse karşı adeta sağlık komandoları gibi savaşan ve dünyaya örnek gösterilen sağlık çalışanlarının gösterdikleri gayret ve özverili çalışmaları dolayısıyla onları yürekten alkışlıyorum ve bu süreç içerisinde de hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarını da rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Açılış konuşmasından sonra Osmaniye Devlet Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Uzm. Dr. Adem Kıdık, “Diyabetin Oluşum Fizyolojisi, Komplikasyonları ve Tıbbi Tedavi Protokolü”; Osmaniye Devlet Hastanesi Diyetisyeni Naciye İla Deniz, “Diyabette Tıbbi Beslenme, Tedavisi ve Beslenmenin Önemi”; Osmaniye Devlet Hastanesi Fizyoterapist Meltem Islah, “ Diyabet ve Fiziksel Aktivitenin Önemi”; Osmaniye Devlet Hastanesi Diyabet hemşiresi Şule Kaya ise “ İnsülin Tedavisi ve Diyabetik Ayaktan Korunma ve Tedavisi” başlıklı sunum yaptı.

2021-23 Dünya Diyabet Günü Teması: Diyabet Bakımına/Tedavisine Erişim

İlk başarılı insülin enjeksiyonundan bugüne yaklaşık 100 yıl geçmiş.

Bu süreye rağmen dünyanın birçok yerinde; diyabet bakımı iyi yapılamayan, insüline dahi erişemeyen veya ulaşmakta zorluk çeken önemli bir kitle var. Hatta diyabet bakımının/tedavisinin temel bileşenlerinin hiçbirine ulaşamayan veya kısmi ulaşan bir diyabetli popülasyonundan bahsediyoruz.

Bu konuda farkındalık ve çözüm üretilmesini sağlamak adına; Uluslararası Diyabet Federasyonu 2021-2023 yılları Dünya Diyabet Günü temasını “Diyabet Bakımına/Tedavisine Erişim” olarak belirledi.

DİYABETLE İLGİLİ NELER YAPILMALI?

Hastanelerde kaliteli tip-1 diyabet eğitimi verilmeli. İnsülin nasıl yapılır ve nasıl muhafaza edilir? basit bilgilerden başlanarak anlatılması gereken her şey anlatılmalı.

Standart beslenme rutinleri ve insülin dozlarından ziyade karbonhidrat sayım eğitimi verilmeli.

Önemli anlarda (Hipoglisemihiperglisemi, hastalık, doğum günleri ve etkinlikleri gibi.) ne yapılması ne yapılmaması gerektiği öğretilmeli.

Doğru kan şekeri ölçümünün nasıl yapıldığı aktarılmalı.

Şeker gidişatına göre alınabilecek bireysel aksiyonlar mutlaka ama mutlaka öğretilmeli. Yani tokluk şekeri yüksek veya düşük çıktığında sebepleri ne olabilir, nasıl çözümler üretilebilir gibi.

Sporun önemi vurgulanmalı. Spor yapmadan, yaptıktan sonra yapılacak takipler, önlemler aktarılmalı. (https://www.diyabetimben.com)


Sunumların ardından konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç tarafından Osmaniye Devlet Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Uzm. Dr. Adem Kıdık, Osmaniye Devlet Hastanesi Diyetisyeni Naciye İla Deniz, Osmaniye Devlet Hastanesi Fizyoterapist Meltem Islah ve Osmaniye Devlet Hastanesi Diyabet hemşiresi Şule Kaya’ya Teşekkür Belgesi takdim edilmesi ile sona erdi.(OKÜ basın)

Hasan KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.