EVDE MAHSUR KALAN KUMRU İTFAİYE EKİPLERİNCE KURTARILDI
Kadirli’de, sahibinin yaylada olduğu bir binanın 2’nci katındaki evde mahsur kalan kumru, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
7 Mart Mahallesi’ndeki Mustafa Çukadar’a ait evin oturma odasında kumru gören vatandaşlar, itfaiyeye haber verdi.
Adrese gelen ancak ev sahibine ulaşamayan ekipler, itfaiye merdiveniyle pencereden içeri girdi.
3 günden bu yana evin içerisinde olduğu öğrenilen kumru, itfaiye müdürlüğüne götürüldü.
Ekipler, su ve yiyecek verdiği kumruyu doğaya bıraktı.
Hayvanlara iyilik yapmanın
sevabı var mıdır?
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah(aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki:
“Bir adam yolda, yürürken susadı ve susuzluğu arttı. Derken bir kuyuya rastladı. İçine inip susuzluğunu giderdi. Çıkınca susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine:
“Bu köpek de benim gibi susamış” deyip tekrar kuyuya inip, mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeği suladı. Allah onun bu davranışından memnun kaldı ve günahlarını affetti.”
Resûlullah’ın yanındakilerden bazıları:
“Ey Allah’ın Resûlü! Yani bize hayvanlar (a yaptığımız iyilikler) için de ücret mi var?” dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:
“Evet! Her “yaş ciğer” (sahibi) için bir ücret vardır.” buyurdu.”
Bir diğer rivâyette şöyle denmiştir:
“Fahişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret (af ) olundu.”
İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor:
“Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki:
“Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşerâtından yemeye de salmamıştı.”
Yukarıdaki hadislerde Peygamberimiz (asv) bir kadının bir köpeğe su vermesinden dolayı aldığı mükafat ile bir kadının kediye verdiği zarardan dolayı aldığı cezayı ifade etmektedir. Bu da gösteriyor ki, küçük gördüğümüz bir amel dahi insanın kurtuluşuna vesile olduğu ve küçük bir günahın da insanın cehenneme gitmesine sebep olduğu anlatılmıştır. Bu da bizlere gösteriyor ki hiç bir amelimizi hafife almamalıyız. Ancak her köpeğe su verenin cennete gidecek veya her kediyi öldüren cehenneme gidecektir gibi bir kayıt yoktur.
Ayrıca Allah insanın tüm amellerini birlikte değerlendirecektir. Belki köpeğe su veren kadın bu ameliyle sevapları günahlarından ziyade olmuştur. Diğer kadının da bu seyyiatıyla günahları sevaplarını geçtiği için cehenneme gitmiş olabilir. https://sorularlaislamiyet.com/
Menderes ÖZAT