KAHRAMANLIK TÜRKÜLERİ İLE GÖNÜLLERİ MEST ETTİLER
Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ile Belediye Başkanı Kadir KARA, etkinliği düzenleyen OFAD Başkanı Abdullah Gizlice’yi ve geceye konuk sanatçı olarak katılan halk aşıklarını tebrik ederek Aşıklık geleneğinin sonsuza dek sürdürülmesi konusunda ellerinden gelen her türlü çabayı ve desteği vereceklerini söylediler. Düziçili Şehidimizden dolayı “Şehitleri anma ve kahramanlık türküleri” programı şeklinde düzenlenen 25. ÇUKUROVA AŞIKLAR bayramı, Tahsin Çetin’in kuranı-kerim tilaveti ve duası ile başladı. Aşıkların kahramanlık türküleri programı ile devam etti.
Osmaniye Folklor Araştırmalara Derneği ile Osmaniye Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen “25. ÇUKUROVA AŞIKLAR BAYRAMI”, Osmaniye Belediyesi Kitap Fuarı Söyleşi Salonunda yapıldı ve muhteşem Dadaloğlu final buluşması ile tamamlandı.
Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ile Belediye Başkanı Kadir KARA, etkinliği düzenleyen OFAD Başkanı Abdullah Gizlice’yi ve geceye konuk sanatçı olarak katılan halk aşıklarını tebrik ederek Aşıklık geleneğinin sonsuza dek sürdürülmesi konusunda ellerinden gelen her türlü çabayı ve desteği vereceklerini söylediler.
Düziçili Şehidimizden dolayı “Şehitleri anma ve kahramanlık türküleri” programı şeklinde düzenlenen 25. ÇUKUROVA AŞIKLAR bayramı, Tahsin Çetin’in kuranı-kerim tilaveti ve duası ile başladı. Aşıkların kahramanlık türküleri programı ile devam etti.
OFAD Başkanı Abdullah GİZLİCE, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Etkinliğimize her türlü desteğini esirgemeyen katılarak bizleri onurlandıran başta sayın valim Dr.Erdinç YILMAZ ve belediye başkanım sayın Kadir KARA beye emeği geçen belediye çalışanlarına bize plak gibi ses sistemi ile sesimizi duyuran yunus saund a, OFAD li gençlere, yurt içinden ve yurtdışından katılan DEGERLI ozanlarımıza misafir olarak katılarak coşkumuza ortak olan Osmaniye halkına teşekkür ediyorum. Azîz şehitlerimize rahmet kahraman gazilerimize sağlık diliyorum” dedi.
Osmaniyeli Aşıklar şiirlerini “aşk, gurbet, ölüm, toplumsal sorunlar, zamandan yakınma, doğa, yoksulluk, kader, dert, sevinç vb.” konularda yazarlar. Dini şiirlerinde tarikata bağlılıktan çok dini duygular dile getirilir. Osmaniyeli âşıklar toplumsal değişim ve gelişimin farkındalar. Bu değişimi yakalayıp, halkın beğenisini kazanmazlarsa, geleneğin eski canlılıkla süremeyeceğinin bilincindeler.
AŞIKLIK GELENEĞİNİ TANIYALIM
Aşk Veysel Anadolu halk edebiyatının en önemli temsilcilerindendir. Ona aşık isminin verilmesi bir lakaptan ziyade, icra ettiği sanatın aşıklık geleneğini temsil etmesi sebebiyledir.
Âşıklık geleneği, kültür varlığımızın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Âşıklık çağlar süren deneyimlerden geçerek biçimlenmiş, kendine özgü icra töresi, geleneğe dayalı yapısı, âşık olmak, âşıklığı sürdürmek için uyulması gereken kuralları olan bir gelenektir.
AŞIKLIK GELENEĞİ
Âşıklık geleneğinde sazlı veya sazsız , doğaçlama yoluyla kaleme alınan veya birkaç özelliği birden taşıyan geleneğe bağlı olarak şiirlerden oluşur. Aşıklık kavramında söyleyen kişiye “âşık”, bu söyleme biçimine “âşıklık – âşıklama”, âşıkları yönlendiren kurallar bütününe de “âşıklık geleneği” adı verilir.”
Aşıklığın halk edebiyatı olduğu kadar toplum içerisinde manevi değerleri de mevcuttur. Aşık olmanın belirli gelenekleri bulunmaktadır. Bunlar; Mahlas Alma Rüya Sonrası Âşık Olma. (Bade içme) Usta – Çırak Atışma – Karşılaşma Leb – değmez (dudak değmez) Askı (muamma) Dedim – Dedi Tarzı Söyleyiş Tarih Bildirme Nazire Söyleme ve Saz Çalma’dır.
ANADOLU AŞIKLARI
Anadolu coğrafyasında çok fazla aşık bulunmaktdır. Onlardan bazıları da;
Aşık Ali İzzet Özkan, Bayram Aracı, Davut Sulari, Erzincanlı Şerif, Hacı Taşan, Maçkalı Hasan Tunç, Aşık Mahzuni Şerif, Muharrem Ertaş, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova’dır. Aşık Veysel ise bu coğrafyanın yetişitirdiği, gönül teline dokunan en önemli ve en çok bilinen Aşığı olma özelliğini taşırken, 2012 yılında aramızdan ayrılan büyük usta, Anadolu ozanı Neşet Ertaş’da kaybettiğimiz önemli aşıklarımızdandır. https://www.ensonhaber.com/
Hasan KILIÇ