“KARATEPE KİLİMİ” COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI
2003 yılında alınan “Osmaniye Yer Fıstığı” ve 2020 yılında alınan “Kadirli Turpu”nun ardından “Karatepe Kilimi”ne de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınması, Osmaniye’mizin sahip olduğu değerlerin tanıtımını sağlamak, kenti markalaştırmak, söz konusu tarımsal ve kültürel ürünlerimizin pazar payını artırmak ve böylece Osmaniye ekonomisinin büyümesine yönelik önemli fayda sağlayacaktır.
‘‘ COĞRAFİ İŞARET, Belirgin bir özelliği, unvanı ya da başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge ya da ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim ya da işaretlere denir.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ NEDİR? soruna şekilde yanıt verebiliriz;
Belirli bir coğrafi bölge ya da alan ya da bölge ismi ile anılan ürünlerin koruma altına alınmasını sağlayan gerçek ya da tüzel şahıslara devlet nezdinde ürün üzerinde yürütme ve kullanma hakkının temin edilmesidir. ’’
M.Ö. 8. Yüzyıla kadar uzanan tarihsel geçmişe sahip olan “Karatepe Kilimi” coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Kadirli Ticaret Borsası tarafından 2 Aralık 2012 tarihinde yapılan tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 22 Haziran 2021 tarihinde onandı.
Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyenler Platformu (OBADER)’in konuyla ilgili açıklamasına göre,
“Karatepe Kilimi”nin coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak tescil edilmesi; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanan “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde yayımlanarak resmiyet kazandı.
2003 yılında alınan “Osmaniye Yer Fıstığı” ve 2020 yılında alınan “Kadirli Turpu”nun ardından “Karatepe Kilimi”ne de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınması, Osmaniye’mizin sahip olduğu değerlerin tanıtımını sağlamak, kenti markalaştırmak, söz konusu tarımsal ve kültürel ürünlerimizin pazar payını artırmak ve böylece Osmaniye ekonomisinin büyümesine yönelik önemli fayda sağlayacaktır.
KARATEPE KİLİMLERİNİN ÖZELLİĞİ
Yazar Ö. Fatih ŞEVİK, Adana Güney Haber Gazetesindeki konu ile ilgili yazısında Karatepe Kilimleri ile ilgili olarak şunları kaydetti:
“Keçi kılı ve koyun yününün çile haline getirildikten sonra ağaç ve bitki kökü, yaprağı veya çiçeğinden elde edilen öz ile boyanan ipler, Karatepe Kilimleri olarak dünyanın pek çok ülkesine gönderiliyor. Yüzde yüz yerli ürünlerden elde ettikleri malzemelerle dokunan Karatepe Kilimlerinin geçmişi 3-4 yüzyıla dayanıyor.
Kadirli’nin Karatepe Köyü’nde yüzyıllar öncesinde ait olan kilim dokuma sanatı köy halkı tarafından yaşatılıyor. Son yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde bir marka haline dönüşen Karatepe Kilimleri tamamen yüzde yüz yerel ve organik ürünlerden elde ediliyor. Yoğun bir emek karşısında ortaya çıkan kilimlerse daha çok fuarlarda bire bir tanıtılarak insanlara tanıtılıyor.
Karatepe Kilimleri’ni dünyanın her bir noktasına yaymak ve tanıtmak için çalışan Karatepeliler, bu kilimleri dokuyarak aslında kültürel değerlerini yaşatıyorlar. Saf koyunyününden elde edilen ipliği renklendirip ve dünyanın en müthiş kilimlerini ilmek ilmek dokuyorlar. Karatepe Kilimleri’ni diğer kilimlerden ayıran pek çok özelliği var. İpliklerinin boyamasında ağaçların ve çeşitli bitkilerin kökleri, yaprakları ve çiçekleri kullanılıyor. Bu yönteme kök boya denir. Kök boya elde etmek ve saf yün ipleri renklendirmek oldukça zordur. O nedenle Karatepe kiliminin güneşte rengi solmaz ve 100 yıllar geçse kilimin rengi ilk dokunduğu gün gibi canlı kalır.
Karatepe kilimlerinde kullanılan motiflerin yüz yıllarca önce Yörük ve Avşarların kullanmış olduğu motifler kilimlere işleniyor. Böylece 100 yıllar önce kullanılan motifleri de günümüzde yaşatmaya ve tanıtmaya devam ediliyor. Ayrıca dokuması da çok titiz bir şekilde yapılıyor ve 1 metrekare kilimin dokunması bazen 6-7 günü bulabiliyor. Karatepe Kilimlerinin bir diğer özelliği ise çift taraflı kullanılabiliyor olmasıdır. Ayrıca, sık dokuma uygulaması ve kök boya sayesinde Karatepe Kilimlerinin yıllar geçtikçe renklerindeki canlılık artıyor.
El emeği göz nuruyla yapılan bu kilimlere rağbet oldukça fazla. Dünyanın her köşesinden bu kilimlere sahip olmak için her geçen gün talepler artıyor…”
EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYORUZ
Osmaniye adına bu güzel kazanımdan dolayı başta Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Yüksel CAFRİ ve tescil başvurusunu yapan Kadirli Ticaret Borsası Yönetimi olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.
Hayırlı olmasını diliyor, en kısa zamanda Osmaniye’mizin sahip olduğu özel ürünlerimizin de tescillenmesini temenni ediyoruz.
Hasan KILIÇ