Genel

NAR EKŞİSİNİN SOFRALARA ZORLU YOLCULUĞU BAŞLADI

Çukurova’da ev hanımlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı için yaptıkları nar ekşisinin  sofralara zorlu yolculuğu başladı.

Eylül ve Ekim aylarında bereketli topraklarda yetişen narların toplanmasıyla yoğun bir hazırlığa girişen kadınlar, önce meyveyi dilimlere ayırıyor. Sopa ve tahta kaşık yardımıyla kabuğundan ayrılan nar taneleri, çuvallara doldurulduktan sonra tepelenerek suyu çıkartılıyor.

Bakır kazanlara konulan nar suyu, odun ateşinde saatler süren kaynatma işleminin ardından ekşiye dönüşüyor.

Geleneksel yöntemlerle binbir zahmetin ardından hazır olan nar ekşisi, yemek ve salatalara lezzet vermesi için mutfaktaki yerini alıyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nar tanelerinin imece usulüyle ev kadınlarının ellerinde nar ekşisine dönüştüğünü söyledi.

Kadınların, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağladığını anlatan İspir, “Çok eski tarihten bu yana yöremizde kadınlar tarafından nar ekşisi yapılır. Küçük çiftçiler ve aileler, hem kendi ihtiyaçlarını çıkarıyor hem de satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Meşakkatli bir iştir. Daha çok kadınlar tarafından yapılıyor. Makineleşme olmadan ata dede usulü geleneksel yöntemlerle çıkartılıyor. Küçük çiftçiler için önemli gelir kapısı oluyor. Bereketli olsun. Nar ekşisi, tansiyon gibi hastalıklara karşı iyi oluyor. Şifa deposudur. Bu yıl kilosu 35 ile 45 lira arasında satılıyor. Nar ağaçlarının sayısının artmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Ev hanımı Emine Göçer ise imece usulü hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmez tadı olduğunu söyledi.

Nar ekşisinin yapımının zor ve zahmetli olduğunu anlatan Göçer, “Dalında olgunlaşan narları toplayıp, bıçakla dilimlere ayırıyoruz. Çubuklarla vurarak döktüğümüz tanelerini çuvallara koyarak tepeliyoruz. Suyunu ise odun ateşinde kaynatıyoruz. Yemeklerde kullanmak üzere ihtiyacımız olanı ayırıyoruz, kalanını ise satarak aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Salata ve çorba gibi yemeklere çok güzel tat veriyor. Zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.” dedi.

Hacer Özge de geleneksel üretimle yaptıkları nar ekşisinin sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, kabuğunun da yakacak olarak kullandıklarını söyledi. Menderes Özat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.