Genel

OKÜ’LÜLER “BİR DİKİLİ AĞACIN OLSUN” DEDİ

“Bir Dikili Ağacın Olsun” sloganıyla fidan dikme etkinliğinde fidanları toprakla buluşturan öğrenciler, derste işledikleri bilgileri uygulama dersi ile pratiğe dönüştürme fırsatı  buldu. OKÜ BESYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Hazar, projeye destek ve  katkılarından dolayı  Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a, Rektör Yardımcılarına, Üniversite Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğüne teşekkür etti.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi  Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Toplum Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında Üniversitemiz Karacaoğlan Yerleşkesi İlahiyat Fakültesi yanındaki alana “Bir Dikili Ağacın Olsun” sloganıyla fidan dikme etkinliği düzenlendi.
OKÜ  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp’in de katıldığı fidan dikim etkinliğine İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tutar, OKÜ BESYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Hazar, BESYO Öğretim Görevlisi İsmail Dehri, BESYO Sekreteri İsmail Said Aykanat ile BESYO öğrencileri katıldı.

OKÜ BESYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Hazar, projeye destek ve  katkılarından dolayı  Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a, Rektör Yardımcılarına, Üniversite Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğüne teşekkür etti.

“Bir Dikili Ağacın Olsun” sloganıyla fidan dikme etkinliğinde fidanları toprakla buluşturan öğrenciler, derste işledikleri bilgileri uygulama dersi ile pratiğe dönüştürme fırsatı  buldu.

AĞAÇ-FİDAN DİKMENİN ÖNEMİ

Ağaç dikmek, yaşamaya dair yapılacak en güzel eylemlerden biridir…Ağaç dikme bilinci ve dikilen ağaçların o ülkeye ne denli güzellikler kazandırdığını hepimiz biliyoruz…O halde mutlaka ağaç dikelim… Ağaç dikmek bir canlının yaşamasını sağlamak ve çoğaltmak anlamına gelmektedir. Ağaçların tüm canlı türleri ve özellikle de insanlar için önemi çok fazladır.Ağaç dikmek havanın temizlenmesini sağlar.Ağaç dikmek ormanların oluşmasını sağlar.Ağaç dikmek demek daha fazla oksijen anlamına gelir.Ağaç dikmek demek erozyondan korunmak demektir.

Ağaç dikmek demek başka canlıların yuvasını yapmak demektir.Çevreyi güzelleştirmek demektir.Ağaç-fidan dikelim ve ülkemize doğamıza kazandıralım.

BİR AĞACIN ÇEVRESEL, TOPLUMSAL VE SOSYAL 15 FAYDASI

Ağaçlar, gezegendeki belki de en görkemli canlılar. Yalnızca iki ağaç, dört kişilik bir ailenin ömür boyu gereksinim duyduğu miktarda oksijeni üretmek için yeterli. Yüzlerce farklı canlı türüne ev sahipliği yapıyorlar, havadaki zehirli gazları emip yaşam kaynağımız olan oksijeni yayıyorlar, toprağa hem tutunuyor hem de tutuyorlar, bizi ekstrem hava koşullarından koruyorlar. Ağaçları sevmemizin en büyük nedeni muhteşem görüntüleri ve havadaki oksijen miktarını artırmaları olsa da dikilen her bir ağacın gezegene, aklımıza pek de gelmeyen çevresel, sosyal ve toplumsal onlarca faydası var. Bu faydaların bazılarını listeledik.

Çevresel faydalar:

1 – Ağaçlar, yaz aylarında güneş ışığını bloke ederek gölgelik alanlar oluştururlar ve havanın serinlemesini sağlarlar. Gölge alanların daha serin olmasının yanında ağaç yapraklarınnın suyu buharlaştırma işlemi de havadaki enerjiyi azaltarak serinlemesini sağlar.

2 – Her ağaç doğal bir klimadır. Günde 20 saat buharlaştırma işlemi yapan olgun bir ağaç, evlerde kullanılan 1 klimanın 10 katı kadar serinleme etkisi yaratır.

3 – Bina kenarlarında bulunan ağaçlar, yaz aylarında yapraklarıyla gölgelik alan yaratıp bina içerisinin daha serin olmasını sağlarken, kış aylarında yapraklarını döktüklerinden güneş ışığının eve ulaşıp binayı ısıtmasını sağlar.

4 – Rüzgârlı yerlerde bina kenarlarına dört mevsim yeşil kalan ağaçlar dikilerek rüzgarın etkisi %10-50 arasında hafifletilebilir.

5 – Ağaçlar gürültüyü ve parlak ışıkları emerek azaltır. Doğru konumlandırılmış bir ağaç gürültü etkisini %40’a kadar azaltabilir.

6 -Ağaçların dökülen yaprakları toprağı serin tutar, kurumuş yapraklar topraktaki mikro organizmalar için besin kaynağıdır.

7 – Ağaçlar kuşlar ve diğer hayvanlar için yaşam alanı oluşturur, yuva görevi görür.

8 – Ağaçlar havadaki karbondioksiti ve potansiyel zararlı sülfürdioksit ve karbonmonoksiti emer ve oksijen salımı yapar. Olgun bir ağaç 2 kişinin günlük ihtiyacı kadar oksijen üretir, yılda 6 kiloya yakın karbonu emer, sera gazı etkisini azaltır.

9 – Ağaçlar toprakta biriken fazla suyu emerek erozyon riskini azaltır.


SOSYAL VE TOPLUMSAL FAYDALAR:

10 – Fiyat / performans olarak değerlendirdiğinizde ağaç dikmek hem mahalleniz hem de gezegen için yapabileceğiniz en akıllıca yatırımlardan biridir.

11 – Ağaç dallarına konan kuşlar hayatınıza doğal bir müzik katarlar.

12 – Özellikle çiçek açan ağaçlar bulundukları alanda doğal parfüm etkisi yaratır.

13 – Hastanelerde odası ağaçlık alana bakan hastaların ameliyat sonrası daha hızlı iyileştikleri gözlemlenmiştir.

14 – Etrafı ağaçlarla çevrili bir alanda yaşamak dinginlik ve huzurun yanında güvenlik hissi de yaratır.

15 – Meyve ağaçları yaşam boyu faydalanabileceğiniz gıda kaynaklarıdır.

(https://www.yesilist.com)

Hasan KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.