Genel

OSMANİYE’DE 5. KİTAP FUARI HEYECANI

Geçtiğimiz yıl Covid-19 Pandemisi nedeni ile yapılamayan ve 2019 yılında 105.500 kişinin ziyaret ettiği Osmaniye Belediyesi Kitap Fuarı bu yıl 22-31 Ekim 2021 tarihlerinde beşinci kez kapılarını kitapseverlere açacak.

Yüzlerce yazar, binlerce kitap fuarda okuyucu ile buluşurken söyleşiler ve çocuk etkinlikleri ile okuyuculara ve çocuklara özel programlar düzenlenecek.

Masal Park yanına kurulacak 3.400 metre karelik çadırdaki kitap fuarı 10 gün süre ile 09.30-20.30 saatleri arasında kitapseverlere açık olacak. Fuar kapsamında tüm söyleşi etkinlikleri fuar alanına kurulacak salonda ücretsiz olarak yapılacak.

FUARIN ONUR KONUĞU SEMLA ARGON ERSOY OLACAK

Osmaniye Belediyesi 5.Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un torunu yazar Selma Argon Ersoy olacak. 22 Ekim Cuma günü saat 11.00’da yapılacak fuarın açılış töreninde Ersoy, ‘Dedem Mehmet Akif Ersoy ’isimli söyleşi yapacak.

FUAR KOVİD TEDBİRLERİ KAPSAMINDA YAPILACAK

Bu yıl fuar Kovid tedbirleri kapsamında yapılacak. Girişlerde HES kodu zorunlu olurken çadır içerisinde de maske zorunlu olacak.

TDK BU YIL DA OSMANİYE KİTAP FUARINDA OLACAK

Türk Dil Kurumu (TDK) bu yıl da Osmaniye Belediyesi 5.Kitap Fuarında stant açarak yayınlarını Osmaniye halkının beğenisine sunacak.

FUARIN TEMEASI ÇOCUK VE KİTAP

Bu kitap fuarının teması ise Covid-19 nedeni ile uzun zamandır okullarından ayrı kalan öğrenciler için Çocuk ve Kitap olarak belirlendi. Okullardan öğrenciler belediyemiz tarafından ücretsiz olarak taşınacak ve çocuklar için Minyonlar müzikali, kuklamanya gibi özel etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca fuar kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanacak. Mehter Konseri ve 28.Çukurova Aşıklar Bayramı 29 Ekim Cuma günü fuar alanında yapıalcak.

OSMANİYE BELEDİYESİ KİTAP FUARI ÖNEMLİ İSİMLERİ AĞIRLAYACAK

Osmaniye Belediyesi 5.Kitap Fuarına Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce şair ve yazar katılacak. 10 günlük fuar kapsamında farklı günlerde bu yazarlar okuyucuları ile yayınevlerinin stantlarında bir araya gelerek, kitaplarını imzalayacaklar. Osmaniye’nin değeri olan yerel yazarlar belediye tarafından kurulan stantlarda okuyucularla buluşacak. Fuara katılacak bazı yazarlar şunlar. Selma Argon Ersoy, Varol Yaşaroğlu, Tolga Akpınar, Bestami Yazgan, Mehmet Yıldız, Ömer Tuğrul İnançer, Akademisyen Anne Saniye Bencik Kangal, Kemal Sayar, Talha Bora Öge, Kahraman Tazeoğlu

Osmaniye Belediyesi 5. Kitap Fuarı ile ilgili tüm bilgileri ve gelişmeleri @osmaniyekitapfuari isimli sosyal medya adreslerinden ve www.osmaniyefuar.com adresinden takip edebilirsiniz.

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

Kitap okumak, farklı dünyalara açılan kapıları aralamanın en iyi ve keyifli yoludur. Hiç göremeyeceğimiz yerleri görmek, şahit olamayacağımız hikayelerin içerisinde yaşamak, en doğru bilgilere ulaşmak adına atılabilecek en güzel adımdır.

Ne yazık ki internet çağı itibarı ile bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. Bu sebeple kitap okumak, internet araştırmalarının gölgesinde kaldı. Ancak göz ardı edilmemesi gereken bir konu var: internet doğru kullanılmadığı taktirde bilgi çöplüğü haline dönüşebilir.

Herkesin özgürce yazıp çizebildiği internet platformları, bilgiye ulaşmayı bir hayli kolaylaştırıp zaman kazandırırken, öte yandan kafalarımızı doğru bilinen yanlışlarla doldurabilir. Elbette bu internetin ne şekilde kullanıldığı ile ilgili. Fakat söz konusu kitaplar olunca, bilginin doğruluğu konusundaki şüpheler ortadan kalkar.

Kitaplar yalnızca spesifik bir konuda bilgi veren araçlar değildir. Sayısız faydası ile, insanın en yakın arkadaşlarından biridir aynı zamanda. Düzenli bir eylem haline getirildiğinde kitap okumak, bir insanın kendi için yapabileceği en büyük iyilik olabilir. Peki çok insanın bizlere yıllar boyu ‘kitap oku’ demesinin altında yatan faydalar nelerdir?

  • Düzenli olarak kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir. Kabul etmek gerekir ki, bir dili bin kelime ile konuşmakla on bin kelime ile konuşmak arasında fark var. İnsanların bir arada yaşayabilmesinin temelinde iletişim kurmanın bulunduğunu düşünürsek, en büyük ihtiyacımız kendimizi doğru ifade edebilmektir. İfade ve iletişim becerilerini geliştirmenin yolu ise okumaktan geçer. Yeni kelimeler öğrenmek, farklı ifade biçimlerini tanımak bu becerilerin geliştirilmesine katkı sağlar.
  • Kitaplar, empati yeteneğini geliştirir. Empati, en basit haliyle, olay ve durumlara başkalarının gözünden bakabilmektir. İlişkilerde en çok ihtiyaç duyulan bu yetenek, insanların birbirini anlamalarını, durum değerlendirmeleri yaparken karşı tarafın da içinde bulunduğu şartları değerlendirmelerini, müşterek olaylara daha objektif ve anlayışlı yaklaşabilmelerini sağlar. Kitap okumanın en büyük faydalarından biri de farklı bakış açıları ve düşünceleri öğreterek empati yeteneğini geliştirmesidir.
  • Okumak zeka kapasitesini arttırır. Yapılan araştırmalar, kitap okumanın beyin hücreleri arasında yeni nöron bağlantıları oluşturarak zeka kapasitesini ve düşünce gücünü arttırdığını göstermiştir.
  • Kitap okumak bilgi birikimini arttırır. Özel bir konuda bilgi vermek üzere yazılmış olmasa bile, her kitap yeni bir şeyler öğretir. Böylece bilgi birikimi artar ve buna bağlı olarak düşünce ve ifade yeteneği gelişir.
  • Okuma alışkanlığı yaratıcılığı arttırır. Kitap okurken hayal gücü harekete geçer. Hatta bazı kitapları okurken, kastı okuyucu tarafından oluşturulmuş bir sinema filmi izliyormuş gibi hissettirir. Hayal gücündeki bu hareket yaratıcı düşünceyi tetikler ve geliştirir.
  • Düzenli kitap okumak odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir. Okumak başlı başına odaklanmayı gerektiren bir eylemdir. Düzenli olarak kitap okumak daha çok odaklanmaya itecek ve böylece her alanda odaklanma kolaylaşacak ve güçlenecektir.
  • Kitaplar uzmanlığın anahtarıdır. Eğitim alınan ya da üzerinde çalışılan bir konuda çokça kitap okumak, o konuda uzmanlaşmayı sağlayacaktır. Bu da alanında en iyi olmak, hatta daha çok kazanç sağlamak demektir.
  • Kitap okuma alışkanlığı hafızayı güçlendirir. Nasıl ki egzersiz yapmak iskelet ve kas sistemini geliştiriyorsa, kitap okumak ta aynı şekilde hafızayı ve anlama yeteneğini kuvvetlendirir. Bir başka deyişle kitap okumak beynin egzersizidir.
  • Kitap okumak stresi azaltır. Gündelik hayatın ve rutinlerin getirdiği olumsuz düşüncelerden uzaklaştırarak zihni rahatlatır. Bu rahatlama ile birlikte uyku kalitesi de artar.
  • Okumak yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirir. Kelime haznesi genişledikçe dili konuşmak veya bir dilde yazmak, kelimelerle dans etmek haline dönüşür. Böylece kişinin kendini ifade edebilmek için birden fazla seçeneği olur. (https://www.iienstitu.com)
  • Hasan KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.