ŞİFA KAYNAĞI ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞEN YOLCULUĞU BAŞLADI
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Doğu Akdeniz’de, geleneksel yöntemlerle hazırlanan “üzüm pekmezi”nin sofraya uzanan zahmetli yolculuğu başladı.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki kadınlar, doğallıktan taviz vermeden geleneksel metotlar kullanarak üzümü pekmeze dönüştürüyor.
Bağlardan toplanan üzümler, yıkanıp sapından ayrıldıktan sonra çuvallara doldurarak üzerine killi toprak dökülüyor. Çizmelerle ezerek suyunu çıkaran üreticiler, elde ettikleri suyu da odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Kazanlarda bir gece bekletilerek pekmezin kıvamlı olması sağlanıyor.
Daha sonra tekrar odun ateşinde iyice kaynatıldıktan sonra koyulaşan ve rengi siyaha dönen üzüm pekmezi, 5 gün güneş altında üzeri bez ile örtülerek bekletildikten sonra hazır hale geliyor.
Cam kavanozlara konarak raflarda yerini alan doğal üzüm pekmezi, kış aylarında özellikle sabah kahvaltılarında sofralardaki yerini alıyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, pekmezin şifa kaynağı olduğunu söyledi.
Üzümün yaşının da kurusunun da çok yararlı olduğunu anlatan İspir, “Üzümlerden ilçemizdeki kadınlar geleneksel yöntemlerle pekmez üretiyor. Üzüm pekmezi geleneksel yöntemlerle yıllardır kadınlarımız tarafından yapılıyor. Kahramanmaraş ve Manisa gibi geniş ekim alanı olmasa da yörede önemli gelir kaynağı oluyor. Maşallah bu yıl verim iyi. Yöremizde üzümden genellikle pekmez yapılıyor. 10 kiloda bir kilo pekmez alınıyor. Özellikle küçük çiftçiler için önemli geçim kaynağı oluyor. Pekmez tam bir şifa kaynağı. Tahin ile bol bol yiyin. Üreticilerimize bereketli olsun. Doğal ve milli pekmez yiyin.” diye konuştu.
Kızyusuflu köyünde yaşayan Sultan Türkmenoğlu da atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemle her yıl ağustos-eylül aylarında pekmez elde ettiklerini söyledi.
Lezzetiyle kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmezin zahmetli bir yolculuğun ardından sofralara geldiğini anlatan Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
“Bağlarımızdan topladığımız güzel ve kaliteli üzümleri topluyor, bol su ile yıkıyoruz. Kuruttuktan sonra içerisine beyaz (kil) toprak katarak çuvalların içerisinde çiğnemek suretiyle suyunu çıkartıyoruz. Çıkarılan suyunu bu kez de kazanların içerisine katarak, koyu kırmızı renk alana kadar kaynattıktan sonra soğutuyoruz. Daha sonra üzerini bez ile örterek 3-5 gün süreyle güneşte beklettikten sonra pekmezimiz sofralarda yerini alır. Cam kavanozlara konarak raflardaki yerini alan üzüm pekmezi, genellikle kahvaltı sofralarında tüketiliyor.”
Menderes ÖZAT