TATLICI EMİN USTA: “BU DÜNYADA HER ŞEY PARA DEMEK DEĞİL”
Osmaniye’nin tanınmış şam tatlıcısı Hacı Emin Usta, şam tatlısının bir hafta süre ile tazeliğini koruma özelliğine sahip olduğunu belirterek; “Tahinle yapılan Şam tatlısı, odun ekmeği gibi kara ocak fırınında pişiriliyor, üzerine şerbet dökülüyor dinlendikten sonra servise hazır hale geliyor ve mideyi de yormuyor” dedi.
Osmaniye’de Palalı Süleyman Caddesi Çifte petroller civarı Çenet kardeşler Et Market karşısı eski Bellona köşesinde haftanın 5 günü hijyenik şartlarda üstü kapalı tablasında şam tatlısı satan 3 çocuk babası 60 yaşındaki Hacı Emin Usta, 38 yıldır baba mesleği olan tatlıcılığı sürdürdüğünü söyledi.1996 Yılında vefat eden babası Tatlıcı Hamdi Kılıç’ın mesleğini kendisinin sürdürdüğünü belirten Tatlıcı Emin Kılıç, “Osmaniye’de bu mesleği yapan 4 kişi vardı. Osmaniye-Zorkun sevdalısı Tatlıcı Hasan Akyürek ustayı ve Tatlıcı Kambur Hasan ustayı kaybedince sayımız 2’ye düştü.Biri Akbank karşı köşede, ben de sürekli olarak bu köşede tatlı satmayı sürdürüyorum.Geçen yıl kilosu 15 TL olan tatlıya maliyetlerin yüksek olmasına rağmen baklava yiyemeyen dar gelirli halkımız, Şam tatlısı yesin düşüncesi ile fazla zam yapmayarak 18 TL ‘den satıyorum. Yanıma gelip “Abi canım çekti, ama param yok diyen garibanlara da bedava tatlı veriyorum kiminin parası, kiminin duası. Çünkü misafiri olduğumuz şu 3 günlük fani dünyada her şey para demek değil, her gün ölümlere tanık oluyoruz kim öbür tarafa 3 metre kefen bezinden başka ne götürüyor. Onun için bugün varsak, yarın yokuz. Geride yaptığımız iyilikler kalacak” dedi.
İstiklal Mahallesinde oturan Tatlıcı Emin Usta, güler yüzlü vatan millet sevdalısı özü sözü bir kişiliği ile yurttaşlar tarafından da çok seviliyor. Yurttaşlar Şam tatlısı yemek için adeta her gün Emin Ustanın yolunu gözlüyor.
ŞAM TATLISININ GEÇMİŞİ
Şam tatlısı adında geçtiği gibi Suriye’nin Şam kentine ait bir tatlı tarifidir. Türk mutfağında da kendine yer edinmiştir. Ülkemizde Osmaniye, Adana, Trakya, Antakya, İzmir ve ege bölgesinde çokça yapılmakta ve satılmaktadır. Ana malzemesi yoğurt ve irmiktir. Şam tatlısının adı bölgeden bölgeye değişmektedir. Bazı bölgelerde Şambali tatlısı olarak da geçmektedir. Şam tatlısı İzmir yöresine aittir bir tattır. Ramazan aylarında daha çok tercih edilmektedir. Bazı yörelerde şambaba adı da verilir.
Şam tatlısı revaniyle birbirine benzese bile revaniye göre daha sert ve şerbetli bir tatlıdır. Şambali tatlısı aslında tam bir sokak lezzetidir. Sokaklarda küçük tekerlekli arabalarda camlı bir dolabın içinde hemen hemen her yerde dilimler halinde satılır. Bildiğimiz şerbetli tatlılardan farkı ise hamurunda yumurtanın olmamasıdır. Üstü ve altı kıtır kıtırdır. En lezzetli Şam tatlısını elde etmek için bakır tepsiler tercih edilmelidir. Odun ateşinde ki fırında pişirmek lezzetine lezzet katacaktır.
Hasan KILIÇ