Genel

Ülkemizde her 4 kadından biri meme kanseri oluyor!

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Ekim ayında farkındalık oluşturmak için gündeme getirilen Memem Kanseri ile ilgili açıklamada bulundu.

Dr. Öznavruz açıklamasında şunları söyledi: “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türü meme kanseridir. Ülkemizde meme kanseri her 4 kadın kanserinden birisi olmayı sürdürmektedir. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 19.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir.

Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde olduğu gibi Osmaniye’de de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır. Ulusal Kanser Kontrol Programımızda; tarama stratejilerinin yanı sıra korunma ve önleme programları ve halkın konuya ilişkin bilinçlendirilmesi çalışmaları da etkili olarak yürütülmektedir.

Kadınlarımız meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirilmeli, kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilmelidir. Kanserden Korunmak için tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.

Meme Kanserinin Belirtileri!

Meme Kanserinin belirtilerinden bahsedecek olursak; Memelerinizin normalde nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi bilmek, meme sağlığının önemli bir parçasıdır. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Ancak neyin aranacağını bilmek, düzenli mamografilerin ve diğer tarama testlerinin yapılmasının yerini tutamaz. Tarama testleri, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce meme kanserinin erken aşamalarında bulunmasına yardımcı olur.

Testlerinizi KETEM’de Yaptırabilirsiniz!

Müdürlüğümüz Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) başvurarak Mamoğrafi ve diğer tarama testlerinizi Aile Hekimlerinizin önerdiği aralıklarla yaptırabilirsiniz. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Ayrıca bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, ağrı, kaşıntı, yanma, meme ucunda çekilme, portakal kabuğu görünümü, derisinde tahriş, tek taraflı meme ucunda akıntı, şişlik, memede şekil değişikliği,  kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında yumru (kitle) hissedilir. Kendinizde bu belirtilerden herhangi birini gördüğünüzde meme kanseri dışındaki durumlardan da kaynaklanabilmekle birlikte sayılan belirtiler görüldüğünde, nedeninin bulunabilmesi için bir genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır. Meme Kanserinde ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle yukarıdaki belirtiler tanı koymak için yeterli olmadığından en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını artırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesi, uygulanan yöntemin kadınlar tarafından kolay kabullenilmesi, yan etkilerinin az, kolay uygulanır, ücretsiz ve ekonomik olması ile tarama yöntemlerinin başarıya ulaşmasıdır. Kadınlara tarama merkezlerimizde özellikle erken tanı için Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) öğretilmekte ve uygulanmaktadır.40-69 yaş arası kadınlar ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. 40-69 yaş aralığında ki kadınlar her hangi bir şikayeti olmasa da meme kanserinin erken tanısı için Mamografi çektirmelidirler. Sağlık Tesislerimizde kullanılan dijital mamografi cihazları ile kadınlarımız daha konforlu sağlık hizmeti almaktadırlar.

Meme Kanserinin Tedavisi

Meme Kanserinin tedavisi kişiye göre farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı, diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi şeklinde tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Meme kanserinin erken dönemde tespit edilebilmesi için vatandaşlarımızı; Müdürlüğümüze bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine  (SHM) davet ediyoruz.

Ali Celal KAYMAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.