VALİ DR. YILMAZ’DAN BUGÜN YAPILACAK OSMANİYE YERFISTIĞI ÇALIŞTAYINA DAVET
Osmaniye Yerfıstığının tarımı, işlenmesi ve pazarlanması konularındaki sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirileceği TARLADAN SOFRAYA OSMANİYE YER FISTIĞI Çalıştayı bugün yapılacak.
Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonunda 1 Eylül 2021 Çarşamba günü Sabah ve öğleden sonra 2 oturum şeklinde yapılacak olan Çalıştayta Osmaniye Yerfıstığı konusu konunun uzmanı bilim adamları tarafından tarladaki ekimden hasadına ve pazarlama alanına kullanım konuların kadar olan kesitleri ayrıntılı olarak anlatılacak.
DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi, TAGEM, Osmaniye Valiliği, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen TARLADAN SOFRAYA OSMANİYE YER FISTIĞI Çalıştayı’nın bilimsel açıdan güzel sonuçları ortaya çıkarması bekleniyor.
Osmaniye Valisi Dr. Erdinç YILMAZ, Osmaniye açısından büyük önem arz eden bu çalıştaya tüm üretici konumundaki çiftçilerin katılımını beklediklerini söyledi.
OSMANİYE’DE YERFISTIĞI TARIMININ DÜNÜ, BUGÜNÜ
OSMANİYE YERFISTIĞI
Yerfıstığı tohumları; içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ile insanlar ve hayvanlar için değerli bir besin kaynağıdır.
Yerfıstığı tohumları, çeşitlere göre değişmekle beraber, % 44–56 oranında yağ içermektedir. Yerfıstığı yağı; tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan, daha üstündür. Bu nedenle, çok fazla tüketilmektedir. Dünya bitkisel yağ üretim toplam 130,2 milyon ton olup, bunun 5,5 milyon tonu (%4,2) Yerfıstığından karşılanmaktadır.
Osmaniye’de yerfıstığı tarımına ne zaman başlanıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber, Trakya’dan gelen göçmenler tarafından tohumunun getirildiği ve bölgemizde yetiştirilmeye başlanıldığı bilinmektedir. Osmaniye ilinde, yerfıstığı tarımı hasadının mekanize olmaması nedeniyle uzun yıllar aile ziraatının dışına çıkamamıştır. Özellikle hasat zamanının pamukla aynı döneme rastlaması, işçi temini bakımından, çiftçilerimiz açısından önemli bir sorun oluşturmuştur. Son yıllarda, hasat makinelerinin bölgeye girmesiyle birlikte yerfıstığı ekim alanlarında önemli miktarda genişlemeler olmuştur (102.894 Da). Ancak, halen bölgemizde kısmen de olsa yerfıstığı hasadı elle yapılmaktadır.
Bölgemizde başlangıçta orjini belli olmayan ve halk arasında Osmaniye olarak bilinen ve tohum kabuğu rengi pembe olan çeşit üretilmeye başlanmıştır. Çeşidin ismi Osmaniye olmasına rağmen, üreticilerin büyük bir kısmı tohumlarını her yıl Silifke ve Anamur’dan temin etmişlerdi. 1991 yılında NC-7 çeşidinin ülkemizde tescil edilmesinden sonra, bölgemizde ağırlıklı olarak bu çeşit ekilmeye başlamıştır. Bu çeşidin tohum renginin saman sarısı renginde olması nedeniyle, başlangıçta tüccarlar tarafından fazla rağbet görmemiş, ancak daha sonra üretimin bu çeşide kayması nedeniyle pazarlamadaki sorunlarda kendiliğinden ortadan kalkmıştır. Bugün itibariyle bölgemizde üretilen yerfıstığının tamamına yakın kısmını NC-7 çeşidi oluşturmaktadır.
2007 yılı değerlerine göre Osmaniye ilinde 34.436 ton kabuklu yerfıstığı üretilmektedir. Bu miktar Türkiye üretiminin %40,4’ünü oluşturmaktadır. Bunun nedeni, bölgemizde birim alandan getirisi en yüksek olan bitki konumunda olmasıdır. Ayrıca, Osmaniye ili yerfıstığı ticaretinin merkezi konumunda olduğu için, pazarlamada sıkıntı yaşanmamaktadır.
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’de üretilen yerfıstığının %40,4’ü Osmaniye’den karşılanmasına rağmen, %90’nına yakın kısmı Osmaniye’de pazarlanmaktadır.
Hasan KILIÇ