Genel

YAYLALARDA AŞILAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Osmaniye’de Mobil Aşı Ekipleri Vatandaşları Yaylalarda Aşılamaya Devam Ediyor.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde korona virüs ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Kent merkezi haricinde yaylalarımızda da mobil aşı ekipleri vatandaşları aşılamaya devam ediyor.

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz’dan alınan bilgiye göre, Vatandaşlarımızın aşıya ulaşılabilirliğini arttırmak amacıyla Zorkun ve Cebel yaylalarında, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Aşı Ekiplerimiz tarafından Aşı İstasyonları kurularak  vatandaşlarımızın aşı olmalarına olanak sağlandı.

COVİD-19’A  KARŞI AŞI OLMANIN FAYDALARI

Koronavirüs pansemisi yaklaşık 2  yıldır tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Koronavirüsten ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak ve yayılmasını önlemek için maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Bu önlemlerle birlikte toplumun aşılanması ve Covid- 19’a karşı bağışıklık oluşturulması en önemli öncelikler arasında yer alıyor.  Koronavirüs bağışıklığı konusunda yaklaşık 1 yıldır yapılan çalışmalar sonucu onaylanan aşılar sayesinde kişinin kendisini koruması ve başkalarına hastalığı bulaşma riskinin önlenmesi amaçlanıyor.

AŞI NEDİR?

Aşılar vücutta hastalığa karşı koruyucu yanıt oluşturmak için kullanılan maddelerdir. Hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak amacıyla yapılan, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçalarından

Mikroplar veya virüsler tarafından oluşturulan hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir. Bağışıklık sisteminin hastalık etkeni vücuda girmeden, yani hastalık gelişmeden, etkeni tanıması ve onu yenecek yanıtı geliştirmesi (Örneğin vücudun gerekli antikoru üretmesi), aşılamanın temel ilkesidir. Bu amaçla hastalık yapma yetisi azaltılmış hastalık etkeni insan vücudu ile tanıştırılmış olur.

Aşılar iğne ve ağız yolla uygulanmaktadır.

AŞILAR HASTALIKLARDA ETKİLİDİR?

Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemini desteklemek. Vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır ve hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır.

Aşılar bağışıklık sistemimizin virus ve bakterileri ve onların zararlı ürünlerini tanımasını sağlar. Böylece gerçek tehlike ile karşılaşınca daha etkili bir savunma mümkün olur. Aşıların sağladığı koruma ile aşının etkili olduğu hastalıklar tamamen önlenebilir veya daha hafif seyredebilir. Geçmiş dönemlerde görülen çocuk felci, kızamık, difteri, boğmaca, kabakulak ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar aşılama yöntemi ile kontrol altına alınmıştır.

AŞI TÜRLERİ NELERDİR?

Aşılar canlı ve ölü aşı olabilir ya da virüs parçacıklarından oluşabilir. Canlı aşılar değişime uğratılmış, zayıflatılmış bakteri veya virüsleri içerir. Bu aşılar hastalığa yol açmaz, vücutta sınırlı ölçüde çoğalır ve bağışıklık oluştururlar. BCG, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, sarı humma, tifo aşıları canlı aşılardır. Ölü aşılar ölü tam bakteri veya tam virus aşıları veya bunların parçacıklarını içerir. Boğmaca ve kolera aşıları ölü tam bakteri aşılarıdır. Çocuk felci, hepatit A ve grip aşıları ölü tam virus aşılarıdır. Difteri, boğmaca, tetanus, meningokok, tifo, pnömokok, Haemophilus influenzae B aşıları ise parçacık aşılarıdır.

AŞILARIN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Aşılar genel olarak güvenlidir. Yan etkileri çok nadirdir. Yan etkilerin çoğu aşı yerinde küçük rahatsızlıklardır. En sık görülen yan etkiler arasında Ateş, yaygın döküntü, ağrılar nadir olarak görülür. Ölüm ve sakatlıklar çok nadirdir ve genellikle alerjiye bağlıdır. Hastanın ciddi alerjisi varsa bunu belirtmesi önemlidir. Ağır alerji öyküsü olanlar saptanarak bu tabloların çoğu önlenebilir. Aşılar sayesinde milyonlarca ölüm veya sakatlık önlenir.

COVİD-19 AŞISI NEDİR VE COVİD-19’DAN KORUR MU?

Aşılar toplumsal sağlığın korunması çok önemli bir yere sahiptir. Toplumların salgın hastalıkların korunması ancak toplumsal bağışıklığın kazanması ile mümkündür. Bu da aşılama yolu gerçekleştirilir.

Aşılar hastalıkları önleyebilir veya daha hafif seyretmelerini sağlayabilir. Koronavirüs enfeksiyonunun ciddi riskleri ve aşıların sağladığı bağışıklığın yararları göz önünde bulundurulduğunda aşılama toplumsal

Aşıların sağladığı bağışıklığın yararları ve Covid-19 enfeksiyonunun ciddi riskleri değerlendirildiğinde mümkün olan en kısa zamanda aşı olmak en doğru karar olarak öne çıkmaktadır. Maske, mesafe ve temizlik hastalığın yayılmasını önlemek için çok önemlidir, fakat hastalığın toplumda yayılmasının, ağır hastalık ve ölüm gibi ciddi etkilerinin önlenmesinde tek başlarına yeterli değildir. Ancak aşıdan sonra da  bir süre daha maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin tümüne uymak gerekecektir. Toplumun geniş bir bölümü aşılanarak Covid-19’a karşı bağışıklık kazanırsa, hastalığın başkalarına geçişi azaltılabilir. https://www.birunihastanesi.com.tr/

Hasan KILIÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik için, Google Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'na tabi olan Google'ın reCAPTCHA hizmetinin kullanılması gerekmektedir.